Yoga voor volwassenen wordt nog steeds elke dag populairder, maar ook kinderyoga is helemaal van deze tijd. De combinatie van beide, ouder en kind yoga, is ook ontzettend leuk. Laat me er iets meer over vertellen.

Tijdens de ouder en kind yoga beleef je samen een yoga avontuur door middel van yogahoudingen, yogaspelletjes, ademhalingsoefeningen, massages, meditaties, visualisaties en vaak sluit je af met een creatieve activiteit. Natuurlijk verschillen de exacte activiteiten per docent.

Wanneer je samen met je kind yoga doet, heb je echt even een momentje voor elkaar. Je geeft je kind extra individuele aandacht en vaak zie je dat hierdoor de onderlinge relatie (nog) beter wordt. Daarnaast wordt er onder andere gewerkt aan het ontwikkelen van vertrouwen, respect, concentratie, ontspanning, motoriek, creativiteit en nog veel meer! Dit geldt voor zowel ouder als kind. Het leukste vind ik zelf, het puur kind kunnen zijn. Lekker spelen, alles loslaten en een gevoel creëren van vrijheid en geluk. Je zult je als ouder nog gaan verbazen hoe heerlijk het is om weer even kind te mogen zijn.

Er zijn yogascholen die structureel ouder en kind yoga aanbieden. Vaak is dit dan wel voor jongere kinderen t/m zo’n vijf jaar. Daarna kom je vaak meer in losse workshops. Eens in de zoveel tijd heb je dan de mogelijkheid om samen met je kind yoga te komen doen. Op deze manier blijft het natuurlijk wel een leuk uitje waar je samen naar uit kunt kijken.

Wil je vaker yoga met je kind doen? Ga lekker thuis aan de slag! Probeer bijvoorbeeld de onderstaande oefeningen eens uit. Ik experimenteer zelf graag met mijn neefje, maar het is leuk voor kinderen van alle leeftijden.

IMG_0054

Vliegen
Je ligt op je rug.
Je kind staat voor je.
Je zet je voeten in de liezen van je kind.
Pak elkaars handen vast.
Til je kind met je benen omhoog.
Strek langzaam je benen en armen uit.

IMG_0392

De rots
Je zit op je knieën.
Buig naar voren en leg je handen voor je op de grond.
Je kind gaat op je onderrug zitten, met het hoofd en de armen op je schouders.
Blijf even samen zitten en adem rustig door.

Massage schaapjes scheren 
Haal het gras en stro uit de vacht (plukken).
Veeg daarna al het zand weg (strijken).
Scheer nu het schaap kaal (vuisten/scheren).
Veeg de haren van het schaap (strijken).
Wrijf het schaap warm (wrijven).
Sluit je ogen en voel nog even na.
Wissel van rol.

Heb je de smaak te pakken en wil je meer oefeningen doen? Ik heb mijn opleiding bij Helen Purperhart gevolgd en ben ontzettend fan van haar kinderyoga materialen. Ik maak bij ouder en kind yoga vaak gebruik van de yogaspelkaarten en de kindermassagekaarten, maar ze heeft nog veel meer leuks!

Veel plezier met de oefeningen en op zaterdag 28 mei geef ik weer een workshop ouder en kind yoga. Zie ik je dan?

Blijf op de hoogte en volg JaJa Yoga op Facebook & Instagram (danielle.jajayoga)

Bronnen: materialen Helen Purperhart