Ben jij ook zo benieuwd naar de betekenis van dit woord? Dat was ik namelijk wel toen ik net begon met yoga. Ik ging voor mezelf op onderzoek uit en dat komt nu, flink wat jaren later, goed van pas!

Als je een keer in India of een ander Aziatisch land bent geweest, ken je het gebaar ongetwijfeld al. Overal waar je gaat, word je begroet met namasté. De mensen brengen hierbij de handen in gebedshouding voor het hart en maken een lichte buiging. Het is een gebruikelijk gebaar uit het Hindoeïsme om elkaar te groeten en respect te tonen. Namasté is dus zowel een gebaar als een groet. We maken hier ook gebruik van tijdens de yogales.

Een letterlijke vertaling van dit woord, lijkt onmogelijk. Overal ter wereld zul je verschillende vertalingen en verklaringen vinden. Voor mij betekent namasté vooral: “Het licht in mij, groet het licht in jou.” Ik hoor je denken, wat is dan precies dat licht in mij en jou? Voor mij is dat wie je diep van binnen bent, zonder je gedachten en gevoelens en zonder over jezelf te oordelen. Het voelt vaak als een kort moment van geluk waarin je volledig aanwezig bent in dit moment. Misschien heb je het weleens ervaren tijdens een meditatie of tijdens de savasana (eindontspanning). Iedereen bezit dit licht op zijn eigen unieke manier. Door dit licht tijdens de les met elkaar te delen, komen we dichter bij elkaar, zijn we samen een.

Je kunt de yogales zowel beginnen als afsluiten met namasté. Ik kies tijdens het lesgeven vaak voor de afsluiting. Ik bedank hiermee tegelijkertijd de mensen voor hun aanwezigheid. Moet je de les als deelnemer ook afsluiten door het gebaar uit te voeren en de groet hardop te zeggen? Dat is je eigen keus, kies altijd wat goed voor je voelt. In het begin deed ik altijd mee, omdat iedereen het deed. Ik weet zeker dat er nog veel meer mensen zijn die dat doen en dat is natuurlijk helemaal prima. Door de jaren heen heeft het echter veel meer betekenis voor me gekregen en is het een vast onderdeel van mijn yogabeoefening geworden. Ik geniet elke keer weer van dit prachtige moment vol verbondenheid, liefde en dankbaarheid.

Hoe zit dit bij jou en wat is jouw betekenis van het woord namasté? Ik ben erg benieuwd!

“My soul honors your soul.
I honor the place in you where
the entire universe resides.
I honor the light, love, truth,
beauty & peace within you,
because it is also within me.
In sharing these things
we are united, we are the same,
we are one.”

Blijf op de hoogte en volg JaJa Yoga op Facebook.